Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Column

ING, de Robijn witwasverzachter onder de banken.

Ik schrijf deze column tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Peru en het verbaasd mij dat de trotste hoofdsponsor van Oranje, ING,  de shirts niet heeft witgewassen.
Hans Wijers moest gisteren als president commissaris bij de ING tekst en uitleg geven bij minister Hoekstra waarom er niet is ingegrepen bij de witwaspraktijken van de bank. Wijers is nog maar kort verantwoordelijk in deze functie maar opnieuw blijkt dat we ons sterk moeten afvragen of de rol van commissarissen nog wel wenselijk is. Ik denk al heel lang van niet.

Commissarissen verdienen gemiddeld een ruim modaal inkomen voor een zeer beperkt aantal ‘werk’ dagen per jaar. Over het algemeen voelt het voor de meesten als ere baantje.
Het gaat vooral mis bij de aanstelling van commissarissen omdat het nagenoeg altijd om een vriendendienst gaat. CEO’s en andere bestuursleden schuiven vrienden naar voren. Ze kennen elkaar nog van het koor, slaan een balletje op de club of komen elkaar tegen bij een klassiek concert of klassieke autorally. Een relatief makkelijk baantje voor veel geld hou je graag lang vol en dus kun je het beste maar zo min mogelijk tegengas geven.

De raad van bestuur heeft met hun commissarissen een groepje ja-knikkers in huis en dat lijkt plezierig maar daarmee is er dus weinig verandering en verbetering te verwachten en in sommige gevallen zoals bij de ING pakt dat desastreus uit.
Het toespelen van baantjes is in de top van banken meer regel dan uitzondering. En niet alleen bij banken. In de top, de RvC maar ook in de management laag daar onder.
Het kiezen van de juiste commissarissen is even cruciaal als een noodzakelijke verandering doorvoeren in de wijze van beloning. Laat commissarissen voortaan betalen aan de hand van resultaat i.p.v een van te voren vastgestelde beloning.
Moet topman Hamers van de ING vertrekken? Ja, maar hij zou ook alles kunnen ontkennen. Hij kan zeggen dat hij tijdens het witwassen even een (Stef)Blokkie om was.

Maar nog even terug naar oud minister Wijers. Hij had diverse topfuncties bij o.a. Akzo Nobel en hoge functies bij Royal Dutch, Ajax, Heineken en het Concertgebouw. Bij Akzo volge hij Kees van Lede op die ook commissaris bij Heineken was. Bij ING was Wijers opvolger van Jeroen van der Veer die ooit de hoogste baas van Royal Dutch was.
Is Wijers een wonderkind? Hij had blijkbaar verstand van verf, chemie, olie, bier, klassiek en voetbal. Nee natuurlijk niet en kennelijk al helemaal niet van bankieren. Wijers heeft gewoon het juiste enge netwerkje. Immers, je kan beter veel goede kennissen hebben dan kennis.

(tussen)Doorus

468 ad